Syskon dynamik

Syskon. En välsignelse säger de flesta, men det är inte alltid okomplicerat heller. Jag själv har inga syskon så jag vet egentligen inte hur det är. Men jag har två söner, och får på första parkett ta del av deras syskonskap. Det är 19 månader mellan bröderna A och S som nu är 3,5 och snart 5 år gamla. De är helt klart bästa vänner, men de bråkar också en hel del. Det vi jobbar på nu är att få dem att lösa sina egna konflikter, istället för att direkt springa till mamma eller pappa för att de ska ”lösa” allt.

En annan utmaning är att den yngre alltid kommer vara ”minst” och därmed den lilla, gulliga, och den man måste hjälpa med mycket. Den stora är alltid den som är störst och därmed kan mest, får högst förväntningar mm. Utmaningen för oss föräldrar är här att se bortom detta att vara ”störst” och ”minst”, och istället se till barnets individuella mognad och därmed bedöma vilka utmaningar, ansvar och hjälp barnet bör ges. Att inte låta sig förblindas av syskon dynamiken, utan låta varje barn vara en egen individ, oavsett hur eller vem deras syskon är.

img_5443

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s